Handbagage en koffer afmeting: hoe groot mag het zijn om mee te vliegen?

Hoe groot mogen jouw handbagage en koffer afmeting maximaal zijn? Wij zochten voor je uit hoe groot het mag zijn om ermee te vliegen. Dat geldt voor handbagage die je bij je wilt houden in de cabine en voor koffers die je wilt inchecken in het ruim. Houd er rekening mee dat vliegtuigmaatschappijen zelf de regels opstellen voor de maximale afmetingen. En dat die regels in de loop der tijd kunnen veranderen.

In de meeste gevallen houden de fabrikanten van trolleys en koffers er rekening mee dat je ze wilt meenemen als handbagage of als ruimbagage. Dat betekent dat in principe iedere trolley geschikt is om mee te nemen als handbagage. Een koffer is in principe geschikt om in te checken als ruimbagage.

Maximale afmetingen handbagage

De maximale afmetingen van handbagage worden berekend op basis van de hoogte, de breedte en de diepte. In sommige gevallen kiezen luchtvaartmaatschappijen voor de som van de drie afmetingen. Die tel je dan bij elkaar op, om tot een totaal te komen dat binnen het maximum moet vallen.

Dit zijn de verschillende maximale afmetingen die easyJet, Ryanair, Transavia, KLM en Lufthansa hanteren, net als alle andere vliegtuigmaatschappijen:

Trolley en de maximale afmetingen

Houd er rekening mee dat jouw handbagage in sommige gevallen in een speciale bak moet passen, die de luchtvaartmaatschappij daarvoor neerzet. Past jouw handbagage er niet in? Dan moet je de trolley inchecken. Dat geldt ook voor reistassen en andere tassen, je bent gebonden aan de maximale afmetingen die er gelden.

In sommige gevallen is een vlucht volledig vol en verwacht de luchtvaartmaatschappij dat niet alle trolleys meekunnen in de cabine. Maatschappijen bieden je dan de mogelijkheid om de trolley gratis in te checken. Je kunt de trolley dan ophalen bij de bagageband. In dat geval maakt het niet uit welke afmeting de trolley heeft.

Ten slotte mag een trolley in veel gevallen maximaal 10 kilogram of 12 kilogram wegen. Het gaat om het gewicht van jouw handbagage, inclusief de trolley of tas zelf. Het totaal mag niet te zwaar zijn, om mee te gaan in de cabine.

Maximale afmetingen koffer

Er gelden maximale afmetingen voor koffers die je wilt inchecken als ruimbagage. Hoe groot het maximaal mag zijn om ermee te vliegen hangt af van de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt.

Dit zijn de verschillende maximale afmetingen die easyJet, Ryanair, Transavia, KLM en Lufthansa hanteren, net als alle andere vliegtuigmaatschappijen:

Koffer en de maximale afmetingen

Houd er rekening mee dat er maximale afmetingen gelden, plus een maximaal gewicht. Het gaat bijvoorbeeld om een maximale afmeting van 158 centimeter, waarvoor je de lengte, breedte en de diepte bij elkaar op moet tellen. Bovendien moet je bijvoorbeeld rekening houden met 20 of 23 kilogram aan maximaal gewicht. Er geldt een maximum-maximaal gewicht van 32 kilogram. Een zwaardere koffer mag niet mee als je gaat vliegen, omdat de luchtvaartmaatschappij die dan niet kan verwerken.

Is jouw koffer zwaarder dan wat je mag meenemen? Bij de meeste vliegtuigmaatschappij betaal je een bedrag aan extra kosten bij. Dat varieert van enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s per kilo.

Maximale handbagage en koffer afmeting kopen

Wil je de maximale afmetingen kopen voor handbagage en voor een koffer? Je kunt dan zoveel mogelijk meenemen als je de volgende keer op vakantie of op reis gaat. Bekijk het brede aanbod met koffers en trolleys, net als de verschillende koffersets die er beschikbaar zijn. Zo vind je de koffer en handbagage die je helpen om alles in te pakken wat je mee wilt nemen, terwijl je precies binnen de richtlijnen blijft voor wat je maximaal aan boord mee mag nemen.